Hur gudstjänsten går till

Vad ska jag ha på mig?

Klä dig bara vårdat. Kom klädd på ett sätt som du känner dig bekväm med. De flesta män bär kostym eller skjorta och slips, kvinnor bär vanligtvis klänning eller kjol, och barn brukar också klä upp sig.

Kommer jag att känna mig illa till mods om jag kommer ensam?

Många av våra medlemmar kommer ensamma till kyrkan varje vecka. Men om du vill att någon ska möta dig när du kommer för första gången, kontakta då gärna din närmaste församling. De hittar en vän som du kan sitta tillsammans med. Att vara ny kan vara svårt oavsett situation, men du kommer snabbt att lära känna de andra medlemmarna och känna dig som hemma.

Kommer alla att veta att jag är en besökare?

Det beror förmodligen på hur stor församlingen är som du besöker. En del församlingar är så stora att medlemmarna kanske inte inser att du är en besökare. Andra är så små att alla medlemmarna känner varandra och kommer att känna igen och välkomna en nykomling. Hur som helst, tveka inte att presentera dig eller ställa frågor. Alla blir glada att du är där.

Vad händer under gudstjänsten och hur länge varar den?

Kyrkan har två möten på söndagar. Den första timmen hålls något som kallas för sakramentsmöte. Vi sjunger psalmer (psalmböcker finns). Någon håller en bön när mötet börjar och när det slutar. Vi tar del av sakramentet (nattvarden), som består av bröd och vatten som välsignas och delas ut till församlingens medlemmar. Vi lyssnar också på församlingens medlemmar som predikar, något vi kallar för att hålla tal, om olika ämnen i evangeliet, där de bland annat nämner personliga upplevelser de kan ha haft. Efter sakramentsmötet hålls ett antal andra åldersanpassade lektioner för barn och vuxna. Om du inte är säker på vilken du bör gå på kan du fråga någon så visar de dig gärna till rätt klassrum.

Måste jag donera pengar?

Nej. Vi ber inte om donationer och samlar inte in kollekt.

Måste jag delta?

Nej. Besökare måste inte göra något. När sakramentets (nattvardens) bröd och vatten skickas runt i församlingen kan du helt enkelt skicka brickan vidare till nästa person om du vill. Förutom det kan du bara luta dig tillbaka och njuta av gudstjänsten. I söndagsskolan frågar läraren ofta om någon vill läsa högt. Räck helt enkelt inte upp handen om du inte vill delta.

Vi håller en plats åt dig
Hitta en kyrka nära dig